Начало > Птици > Паун

Паун

pauni

Пауните са рядко срещани птици. Характерните места за тяхното развитие и живот са Индия и остров Цейлон. Южна Азия позволява естественото развитие на птицата. Пауните, впечатляват с красотата на своята осанка.

Оперението на мъжкия паун "прелива" от цветове. Той има издължена синя шия и гребенче, което израства на главата му. Мъжкият паун има по-дълги и украсни пера, а женският по-къси. Женският паун снася от 15 до 20 яйца в изкуствена среда на живот, а в естествена от 4 до 10 яйца годишно. Често птиците са отглеждани в домашни условия. Изискават много грижи, правилно хранене и слънчева светлина.

Характерното оцветяване в пълната си яркост развиват до към третата година. Продължителността на живота е около 20 години. Паунът е полигамна птица. Мъжките живеят в групи с по 3 до 5 женски. Половата зрялост настъпва на две-три годишна възраст. Сезонът на чифтосването продължава от април до септември. Снасят по 4—10 яйца на земята. Птиците, отглеждани като декоративни животни, снасят три пъти годишно. Инкубацията продължава 28 дни.

Знаете ли че:
Преди около 5-2 млн. г. фосилни видове пауни са обитавали Европа, Балканския полуостров и България. У нас от палеоорнитолога проф. Златозар Боев са открити костни останки от бравардов паун - най-едрата горска птица през целия терциер в Европа.