Започва традиционното зимно подхранване на дивите пойни птици в Добрич

Днес Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) стартира кампанията за зимното подхранване на дивите пойни птици в Добрич - „Зрънце любов“

Някои от дивите птици, които познаваме - синигери, кълвачи, врабчета, чинки, сойки и други, остават да зимуват в България и не отлитат на юг. През зимата им е изключително трудно да оцелеят, особено когато падне сняг – семената са скрити под снега, плодовете вече са изсъхнали, няма ги и насекомите, с които птиците се хранят. За да помогне на птиците БДЗП организира поставянето на хранилки в паркове, в зелени площи, пред обществени сгради и офиси.

В кампанията може да се включи всеки като направи хранилка и я постави на балкона, пред дома или в най-близкия парк и редовно я пълни със семена. Хранилка може да се направи от пластмасова бутилка, дърво или други материали. Семената задължително трябва да бъдат сурови и безсолни. Слънчогледът е една от най-подходящите храни поради високата си енергийна стойност, от която птиците се нуждаят през зимата. Инициативата се организира за четвърта поредна година от доброволците на БДЗП в Добрич, които тази зима ще поддържат хранилки в Центъра за защита на природата и животните (зоопарка) и градски парк Св. Георги. Семената за подхранване са дарени от зърнопроизводители от област Добрич, а друга част са закупени със средства от дарители.

И тази година в рамките на кампанията за подхранване на птиците ще бъдат поставени хранилки за кълвачи и сойки. За подхранването им ще бъдат използвани фъстъци и орехи. Специалните хранилки ще бъдат разположени в пространството около укритието за наблюдение на птици, което бе изградено по време на доброволческата бригада в зоопарка, организирана от БДЗП.

Автор: ЦЗПЖ Добрич
Дата: 2014-01-07