Начало > Хищници > Мечка

Кафява мечка

Кафявата мечка е защитен вид. Тя не е точно горско животно, а обича също открити поляни с билки и корени,къпинаци и малинаци. Мечката е активна предимно вечер и през нощта. През деня тя лежи в "дневни гнезда", най-често изкопани дупки в земята. За да си набави храна тя изминава доста километри . Кафявата мечка е добър катерач и плувец.

От ноември до април обикновено е в зимен сън, затова тя натрупва доста килограми през есента, които й служат като хранителен резерв. Кафявата мечка е предимно вегетарианка, но не отказва и месо, което представлява около 20% от храната й.

Тя е единак. Изключение прави по време на размножителния период, когато се събират екземпляри от двата пола. Половото назряване настъпва след третата година, а оплождането през пролетта. Бременността трае 7-8 месеца, а през декември се раждат 2-3 малки,които тежат едва 250-450 грама. Кърменето продължава 4 месеца.

mechka2

Кафявата мечка е любопитно животно и изследва всичко, което й е непознато. Тя няма естествени врагове, изключение са хората. Продължителността на живота на кафявата мечка е до 30 години.

Знаете ли че:
Мечките имат силно развито обоняние и слух, но слабо зрение.