Начало > Тревопасни > Магаре

Магаре

magareta

Много отдавна у нас са живели диви магарета, които отдавна са изчезнали. Днес в Етиопия и съседните й страни от Североизточна Африка се срещат сомалийското и нубийското диво магаре. Опитомяването на магарето е станало отдавна – преди повече от 11 500 години. Домашното магаре е запазило някои привички на дивите си прадеди. Така например то не е капризно на храна, а се задоволява с по-сухи растения – изсъхнали треви и тръни ("магарешки бодил"), слама, царевичак и др. Затова отглеждането му е лесно и евтино. Разбира се, магарето не се отказва и от сочната трева и хубавото сено, от овеса и ечемика, от цвеклото и от морковите и те трябва да разнообразяват неговото хранене.

Цветът на дивото магаре е сив или кафяв до почти чернокафяв. Има породи магарета с къдрав лъскав косъм. Ако случайно видите магаре, най-често светлосиво, с черни успоредни ивички, които препасват краката му, не се чудете ! Тези шарки показват неговото далечно родство с конете, към които спадат и африканските зебри.

Магарето се използва като домашно животно от 12 до 15 години, а живее около 18-20 години. Ежегодно женската ражда по едно магаренце. Магарето се кръстосва с коня. Кръстоските- катъри или мулета - като по-яки животни се използват за пренасяне на товарите в планинските местности.

Знаете ли че:
Магарето е символ на упоритост, издръжливост или инат.