Начало > Тревопасни > Камерунаска коза

Камерунска коза

kozi

Родината на камерунската коза е Египет, където е известна като коза-джудже.

Обикновено се хранят рано сутрин и привечер с високопланински треви, храсти, мъх, лишеи, корени или листа и дървесна кора.

През размножителния период мъжките козирози водят ожесточени битки помежду си за правото над женското стадо. Те блъскат глави с големите си рога по характернен начин, изправяйки се на задните си крака за по-голяма засилка. Този характерен начин на борба се обяснява с малкото пространство с което обикновено разполага биещата се двойка и невъзможността да се засилват.

След около 5-месечна бременност женските раждат по едно, рядко две малки.