Начало > Тревопасни > Преживалски кон

Коне на Пржевалски

Конят е един от двата съвременни подвида на Дивия кон. Представлява опитомен еднокопитен бозайник представител на семейство Коне. Самият термин див кон е неточен, но се използва за да отдиференцира конете от вида, които никога не са били одомашнявани. Такъв например е Конят на Пржевалски, който е вторият подвид на дивия кон.

Дълголетната връзка на коня с човека е наложила използването на редица думи и термини, които да опишат отделните възрастови и полови категории, размери на тялото, неговия цвят, анатомични особености, маркиране, породи, движения и поведение.

Анатомията на коня е следствие от редица еволюционни приспособления възникнали с цел развиване на скорост за избягване от хищници. Имат силно развито чувство за баланс и отбрана. В тази връзка конят е развил и една от необичайните си черти - спи еднакво добре както изправен, така и легнал.

Бременността при кобилите продължава 11 месеца, а малкото конче се изправя на крака и започва да следва майка си минути след раждането. Обучението на младите коне започва на около две годишна до четири годишна възраст. Пълното развитие на тялото достига на около петгодишна възраст, а продължителността на живота е около 25-30 години.

Знете ли че:
Конете на Пржевалски са единствените на Балканския полуостров, но ги има само в зоопарковете в Добрич и Ловеч.