Начало > Птици > Кокошки

Кокошки

кокошки

Кокошката и петелът спадат към кокошевите птици, от които в нашата природа се срещат няколко представители : глухар, лещарка, фазан (в горите), и яребица, кеклик (в полята). Но нито един от тези видове не е техен прародител. В непроходимите гори на Югоизточна Азия и до днес живеят 3-4 вида големи колкото гълъб диви кокошки, които са най-близките им роднини.

Особено подобен на нашите петли е банкивският петел, който живее в индийските джунгли. Разбира се, този див петел и кокошката му летят много добре. Надвечер те кацат по дърветата и нощуват по тях. При зазоряване слизат на земята да си търсят храна.

Опитомяването на кокошките навярно е станало още преди 5-6 хиляди години. Отначало те се отглеждали като свещени птици и убиването им било строго забранено.Днес са познати над 200 породи домашни кокошки. Дребните кокошчици джинки и бантамки са истински джуджета – те тежат само по 0,5 кг. Много красиви са едрите качулати породи с папулка като калпаче на главата. Петлите от породата феникс и йокохама имат опашки, дълги до 5-6 м.

Особено важни за нас са ценните стопански качества на тези домашни птици. Тромавите едри кокошки и петли от породата корнишон не снасят много яйца (годишно по 100-150), но затова пък тежат по 5-5,5кг. Най-добри носачки са кокошките от породата легхорн – годишно те снасят по 250 яйца, а някои рекордьорки – и по 360 яйца.

По-важни са кокошките от смесен "месно-яйчен" тип – те снасят към 200 яйца и тежат към 3 кг. Такива са непрекъснато подобряваните червена старозагорска и черна шуменска кокошка. Стара балканска порода е оригиналната голошийка – без пера на шията, която е и добра носачка, и издръжлива на студ и на лоши условия. При бройлерното отглеждане на кокошки и пилета тяхното отхранване става бързо и икономично, а и много от процесите, с които са били заети работниците-птицегледачи, днес са напълно автоматизирани.

Знаете ли че:
Домашната кокошка е стадно животно и се движи на ята, в които е изградена определена структура. Имат и общ подход към инкубиране на яйцата и отглеждане на пилетата.