История

Историята на възникването на Добричкия зоопарк е интересна и необичайна. През 1996-97 г. "Ройтерс" публикува снимка на малко кенгуру с майка му - кенгурката Кета.

kenguru

Текстът към нея обяснява, че животните в зоопарка в Добрич гладуват. Снимката е публикувана в известен швейцарски ежедневник. Тя дълбоко трогва швейцарския еколог Барбара Геринг, която организира помощна акция за зоопарка в Добрич в цяла Швейцария. От дарители събира средства, но те не успяват да спасят малкото кенгурче.

То не преживява студената зима в добричкия зоопарк. Поставя обаче началото на едно ново партньорство. Помощната акция прераства в проект, който за десет години изгражда нов център за природата и животните в Добрич - по модел на парка в Цюрих. В Швейцария е учредено дружество "Про Зоо Добрич".

В него се включват - освен Барбара Геринг, проф. Евалд Изенбюгел, който е автор на проекта за центъра в Добрич, както и ветеринарният лекар Долф Бурки. По тяхна инициатива е създадено и аналогично дружество "Про Зоо Добрич" в Добрич.