Начало > Тревопасни > Елен и Сърна

Елен

Най-едрият полезен дивеч из нашите гори е благородният елен. Отличава се със стройно тяло и величествена горда осанка. У нас се развъжда в местностите "Паламарка" (Шуменско), "Шерба" (Варненско) и "Витиня" ( Софийско). Обитава по-големите гори и е привързан към местата, където живее. Храни се с треви, храсти, листи и клонки. Живее до 30 години.

Мъжкият елен се нарича рогач. Достига до тегло 300 кг. Женските се наричат кошути и имат по-малки размери. Красивите рога на рогачите падат всяка година и рано напролет отново израстват. На мястото на прекъсването се образува кървяща рана, която бързо се покрива с мъхеста кожа, а след това израстват нови рога с едно разклонение в повече.

Тялото на елените е покрито със сивокафява козина.

Сърна

sarna1

Сърната е средно голям тревопасен бозайник от разред Чифтокопитни. Широко разпространена в нашата страна и обичаен ловен обект. Живее в по-северните части на Европа, Мала Азия и около Каспийско море. В Европа липсва в северна Скандинавия и някои острови. В Средиземноморието се среща изключително в планински райони, а другаде е рядка или липсва.

Само мъжките екземпляри, наречени сръндаци, притежават рога — къси и изправени. През зимата мъжките губят рогата си, но напролет за новия размножителен сезон израстват отново. Когато започват да израстват, новите рога са покрити със слой от тънка като кадифе кожа, който постепенно изчезва, при загуба на кожното кръвообращение.

Сръндаците могат да ускорят процеса, търкайки рогата си в дървета, за да са твърди за дуелите през размножителния период. Сръндаците са единствените от сем. Еленови, чиито рога растат и през зимата. Тялото е червеникаво, а лицевите части са сиви. Окраската на тялото варира през различните сезони — златисто-червеникаво през лятото, но през зимния период потъмнява до кафяво и дори черно с по-светли коремни части и бяла задница.

Знаете ли че:
Срещащия се в България Благородния елен е един от най-ценените ловни обекти в световен мащаб.