Начало > Тревопасни > Бизон

Бизон

bizon

Бизонът е вид животно от семейство Кухороги. В миналото е широко разпространен в равнините на Северна Америка от Голямото робско езеро на север до Северно Мексико на юг и от Източен Орегон на запад почти до Атлантическия океан на изток. В началото на 19 в. популацията на американския бизон достига по различни оценки от 40 до 65 милиона, но края на века вследствие на масовия лов бизонът е на границата на изчезване. Броят на бизоните е едва около 900, като на свобода през 1891 г. остават едва 32 животни. През първата половина на 20 в. числеността на бизона бавно нараства като видът е реинтродуциран изкуствено в някои райони. Днес броят на бизоните се оценява на около 350 хиляди, като близо 250 хиляди от тях се отглеждат за добив на месо.

Ревът на бизона е могъщ и се чува в прерията на 7-8 km. Женската обикновено ражда по едно бизонче, което кърми 7 месеца. На 2-3-годишна възраст бизоните достигат полова зрялост и пристъпват за първи път към размножаване.

Знаете ли че:
Атакуват хора когато покоя им е нарушен и могат дори да бъдат смъртоностни. Чести причини за атаки са: големи тълпи от хора, които пречат на спокойството на животното, хора които издават силен шум или дразнят животното.